Zeichnung

Klasse Vert. Prof. Adrian Williams

Die Klasse für Zeichnung richtet sich an Studierende beider Studiengänge. Sie ist offen für Prozesse in allen künstlerischen Medien. Die Lehre ist interdisziplinär und medienübergreifend angelegt. Die eigenständige künstlerische Arbeit der Studierenden im Atelier steht im Zentrum und wird begleitet von Diskussionen mit der Klasse, Einzelbesprechungen, Exkursionen, Filmabenden, gemeinsamer Lektüre. Die Studierenden machen sich mit historischen Entwicklungen und Rahmenbedingungen der zeitgenössischen Kunstproduktion vertraut. Ziel ist die je eigenen künstlerischen Positionen der Studierenden zu differenzieren und zu stärken.

Homepage der Klasse: klassewilliams

Vert. Prof. Adrian Williams

• Born, 06.06.1979, Portland, Oregon, USA.

Academic History

• – 2006 MA, (Meisterschüler), Prof. Ayse Erkmen, Städelschule, Frankfurt a. M., Germany
    – 2003 BFA, The Cooper Union for Science and Art, New York, USA
    – 1997 PNCA – transfer, Portland, Oregon, USA Honors
    – 2015 Artist in Residence, Irish Arts Council, County Wicklow, Ireland
    – 2013 ARSVIVA Prize, Honoured by the Cultural Committee of German Business
    – 2011 1822 – Art prize, Honoured by the Sparkasse Bank Foundation
    – 2011 ARTPACE, Artist in Residence, San Antonio, Texas, USA
    -2008 Resident Artist-Studio Grant-New York, Hessische Kulturstiftung, Wiesbaden, Germany
    – 2006 Städelschule Graduate Exhibition Prize, (Absolventenpreis), Frankfurt a. M., GermanyLives and works in Frankfurt am Main, Germany.

Klassenplenum

• Dienstag, 11.oo – 17.oo Uhr
    Raum Boppstrasse 26a, 3 Stock
    Für Gäste ist die Teilnahme nach Absprache möglich.

Einzelbesprechungen/Korrekturgespräche

• nach Vereinbarung

Projekte / Exkursionen

• Site Works/coming soon
  • Kite Workshop
    16 – 17 April
    Hörsaal, Kunsthochschule Mainz
    Anmeldung: studienbuero

Mit Adrian Williams (Künstlerin) und Jan Schulz (Architekt, Urbanist). Der zweitägige Workshop vermittelt einen Überblick über die Grundlagen des Drachenbaus. Wir schauen uns an, was fliegt, und wie das was fliegt aussieht. Immer mit dem Blick auf die Umsetzung untersuchen wir die Ästhetik fliegender Objekte, und wir kontrastieren die Möglichkeiten des Materials mit der Unwahrscheinlichkeit des Fliegens. Wir werden Drachen bauen und sie steigen lassen. Wir stellen bereit: Holz, Papier, Kleber, Drachenschnur. Ihr bringt mit: Skizzenbücher, Stifte, Farben, Zeitungspapier, verschiedene leichte Materialien, Kunststoffe, Stäbe, dünne Textilien und alles womit Ihr experimentieren wollt. Der Workshop steht allen Studierenden der Uni Mainz und der Kunsthochschule offen.
  • Relay
    Exchange between Kunsthochschule Mainz and National Art Adademy, Sofia, Pool Education 2018
Relay invites art students to participate in a material exchange and respond to images and objects in a relay of pooled matter sent by mail between Germany and Bulgaria. No directions or conditions are presupposed.This project Relay is a collaboration between Swimming Pool and Kunsthoschule Mainz. The classes of Adrian Williams (KHSM), and Simeon Simeonov (National Art Academy, Sofia), perpetuate this exchange while preparing independent work for exhibitions in both Sofia, and in Mainz in 2018-19.Relay‘s purpose is to examine difference, and promote inquiry through: self-reflection, observation, engagement, and celebration. By making and sharing independent projects, the artists are influenced and informed by their resonance. In a relay many people run in line, but only one at a time. The relay is about the transfer of the thing that connects them. They each go a distance individually, but carrying this thing that they were given, which they all eventually give away as part of a collective progression. Together the students may consider the position and role of the artist, and the public life of the images and objects they create. It is also quite possible, that they do none of those things. The establishment of such a platform is not a call for proposals but rather evolves around unsettled propositions. While such ambiguity may seem risky, it is the only way to allow artists to exercise beyond the realm of expectations.The workshops accompanying the exchange – in Sofia and Mainz – establish more of an approximate intent than an entity, by using responsiveness and intuition to influence working within an impulsive structure.During the period of Relay, Swimming Pool will be converted into a space of joint thinking and imagining. Relay is part of the Pool Education Initiative at Swimming Pool, Sofia.

More Information
    swimmingpoolprojects relay